ΦΑΛΛΗΦΟΡΙΑ
Μια ευωχιακή εορτή προς τιμήν του Διονύσου, μια ιερή βακχική τελετή για την επικράτηση της Άνοιξης επί του Χειμώνα και την αναγέννηση της Φύσης.
Οι Φαλληφορίες, άρρηκτα συνδεδεμένες με τη λατρεία του θεού Διόνυσου και διαδεδομένες σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια του Ελληνισμού στην αρχαιότητα, διακλαδώνοντας τις ρίζες τους μέχρι το σήμερα, έδωσαν υπόσταση στην ευετηρία μας, την ευχή μας, να ανθοφορήσουν τα γεννήματα της μητέρας Γαίας και της ψυχής μας.
Πρόδρομος των σημερινών καρναβαλικών παραδοσιακών δρωμένων, τα φαλληφόρια αποτέλεσαν και την απαρχή της κωμωδίας. Ο Αριστοτέλης στο σύγγραμμά του “Περί ποιητικής” αναφέρει πως η κωμωδία προήρθε από τους “εξάρχοντας τα φαλλικά” , από εκείνους δηλαδή που στα φαλλικά τραγούδια έκαναν την αρχή κι ακολουθούσαν οι άλλοι απαντώντας ή επαναλαμβάνοντας ( Αριστοτέλους Περί ποιητικής 1449a, στίχοι 9-15):
Η αναβίωση της αρχέγονης γονιμικής τελετής των Φαλληφορίων, έγινε έπειτα από πολυετή μελέτη του ερευνητή Παρμενίδη Ιωάννη Μπουσίου, σε συνεργασία , τον τελεστικό θίασο «Διόνυσο Ελευθερεύς» και την ομάδα τέχνης και χορού «Ατραπός», με υπευθυνη χορογραφιών την Αρσινόη Λίλυ Καραδήμα. Τα εκπληκτικά προσωπεία που αγγίζουν την πειραματική αρχαιολογία φιλοτεχνήθηκαν από τον γλύπτη και ζωγράφο Εξηκία Τριβουλίδη.
Ένα πολιτιστικό δρώμενο, ανοικτό για όλους όσους αναζητούν τις αληθινές μνήμες και ρίζες. Κάθε χρόνο, για 6 συνεχόμενες ήδη χρονιές, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.